Van der Valk ‘prachtige toevoeging voor Leeuwarden’

Donderdag 29 maart werd het nieuwe Van der Valk hotel in Leeuwarden officieel feestelijk geopend. Commissaris van de Koning Arno Brok verrichtte de ceremoniële opening. Het hotel, dat is gebouwd op het knooppunt van de N32 en de N31 (Werpsterhoek, ten zuiden van de stad), telt 117 royale kamers waarvan een aantal luxe suites die zijn voorzien van sauna en bubbelbad. Daarnaast beschikt het hotel over 9 multifunctionele zalen en heeft het hotel een eigen haven, waardoor het hotel ook per sloep bereikbaar is. Maar het meest trots is directeur Martin Matser toch op het duurzame karakter van het hotel.

Het hotel is dan ook voorzien van het BREEAM-NL keurmerk, een beoordelingsmethode om de mate van duurzaamheid te bepalen bij nieuwbouw. Eén van de belangrijkste manieren waarop het Van der Valk hotel Leeuwarden haar duurzaamheid waarborgt, is door warmte op te vangen uit de restaurants, de zalen en de keuken (geen gas, maar elektrisch) en deze te hergebruiken, zo legde Martin Matser uit. Op deze manier wint het hotel 95% van de warmte terug.

Leeuwarden was tot voor kort de laatste provinciehoofdstad van Nederland zonder eigen Van der Valk, zei Brok, om er Brokkiaans charmant aan toe te voegen: “Mar it bêste bewarje je foar it lêst.’’ “Een prachtige toevoeging voor Leeuwarden. Veel werk is verzet door familie Matser en gemeentelijke collega’s Henk Deinum en Evelien Walstra”, zo twitterde de ook aanwezige wethouder Friso Douwstra. Dat was niet teveel gezegd, want de eerste gesprekken tussen de gemeente en Van der Valk dateren al van 2006.
2018-03-30-PHOTO-00000116
Van links naar rechts: Jan Matser, Martin Matser, Friso Douwstra, Evelien Walstra en Henk Matser.