Grutte Pier Brouwerij lanceert De Friese Boezem

De Grutte Pier Brouwerij van Frans Filius en Renze Bil aan de Slauerhoffweg 9A is deze maand in een extra strijdbare bui. De Leeuwarder brouwerij doet namelijk niet alleen mee aan de verkiezing van de ‘Beerwulf Brouwerij Verkiezing 2018’, maar lanceerde op zaterdag 12 mei ook nog eens een geheel nieuw biertje onder de veelbelovende titel De Friese Boezem. Gemaakt van: regenwater. Gedeputeerde Sander de Rouwe mocht het eerste flesje bier in ontvangst nemen, dat hem door een kunstmatige regenbui heen werd aangeboden. Na een slok genomen te hebben nodigde hij iedereen uit zijn voorbeeld te volgen en ook een flesje te gaan halen. Hij noemde de Tripel ook nog eens een hemels biertje zonder klimaatkater. Zijn toespraak waarbij hij de ook klimaatdiscussie aanstipte sloot hij af door de Nederlanders te adviseren niet zoveel te zeuren als het regende: “wees blij want er komt meer bier bij!”

Bier uit regenwater; de Friese Boezem heeft een mooi verhaal te vertellen. De ontwikkeling is in samenwerking gegaan met het bedrijf Rain Beer, dat zich heeft gespecialiseerd in het brouwen van bier van regenwater. De mannen van Grutte Pier vonden dat gegeven helemaal te gek. “Dit nieuwe bier is een ode aan de strijd die wij als Friezen al eeuwen met het water voeren”, aldus een eerdere persaankondiging. “Door klimaatverandering is hemelwater een steeds groter probleem aan het worden. Wij maken een deugd van dit feit door van dit regenwater een heerlijke tripel te maken. Gjin Rein, Gjin bier.”

Renze Bil sprak de hoop uit dat hij en zijn compagnon in de toekomst konden beschikken over hun eigen ketels om zodoende het productieproces van A tot Z in eigen beheer te kunnen uitvoeren. Maar het allermooiste vond hij toch dat zijn brouwerij, door regenwater te gebruiken, een steentje kan bijdragen aan het bewuster omgaan met regenwater.

Dan is er nog die landelijke verkiezing. Het bierportaal voor de bijzondere en onafhankelijke speciaalbieren Beerwulf.com schreef de verkiezing uit. Vanuit iedere provincie doet er een kleine brouwerij mee; Grutte Pier vertegenwoordigt Friesland. Er kon online worden gestemd. Welke brouwerij zich in 2018 de favoriete en meest bijzondere brouwerij van Nederland mag noemen wordt bekend gemaakt tijdens de Week van het Nederlandse Bier tussen 24 mei en 3 juni.

Meer foto’s vind je hier

Grutte Pier Bierbrouwerij-klein