Cybersecuritytalent krijgt plek in Blokhuispoort

Opening Hacklab Leeuwarden

Nieuw in Leeuwarden: Hacklab Leeuwarden. Vrijdagochtend 2 november werd het lab geopend door Anouk Vos, partner bij het Rotterdamse bureau Revnext en op dit moment dé vrouw in het cyber security domein.  Met de opening heeft de Friese hoofdstad een plek waar jongeren (scholieren, schoolverlaters en gamers) vaardigheden op het gebied van hacken kunnen leren. Doel is hiermee een kweekschool te creëren voor talentvolle cybersecuritymedewerkers.

Hacklab is een initiatief van de Stichting Cybersafety Noord Nederland. “Wij zijn er van overtuigd dat talent zich niet laat vangen in diploma’s of opleidingen”, zegt bestuurslid Nienke Hoeksma. “Maar een talent moet je wel ontwikkelen. En wij bieden nu die jongeren een kans. Daarnaast hebben wij een breed netwerk van bedrijven waar getalenteerde hackers een plek kunnen krijgen. Het Hacklab biedt ook meeloopstages aan, waardoor jongeren praktijkervaring op kunnen doen.”

Anouk Vos heeft een dergelijk initiatief enkele jaren geleden ook al in Rotterdam ontwikkeld. “Frustratie is een drive geweest”, zegt ze. “We merkten dat een bepaalde categorie jongeren thuis op de bank zit. Sommige van deze jongeren kunnen goed hacken; een expertise waar bedrijven en overheden vandaag de dag naar op zoek zijn in verband met hun cybersecurity. Geweldig dat dit in Leeuwarden zo ontzettend voortvarend wordt opgepakt. En wat bijzonder dat in een voormalige gevangenis mensen die soms nog als boefjes van de maatschappij worden gezien hun talent kunnen ontwikkelen.”
opening Hacklab Leeuwarden_IMG_3757 kopie

Op de foto van links naar rechts: Else Maria Van Der Meulen, bestuurslid van Stichting Cybersafety Noord Nederland (in het dagelijks leven directeur van DataDiensten Fryslân), Anouk Vos, Nienke Hoeksma (ook bestuurslid en erg actief in de IT als projectleider en event organizer) en Martzen Haagsma (‘testconsultant’ op het gebied van IT-applicaties, tevens actief als coach bij Hacklab Leeuwarden).