Indrukwekkende start 2018 voor Leeuwarder horeca

Het jaar 2018 had de afgelopen jaren voor menig ondernemer uit de stadsregio Leeuwarden een magische klank. Na een aanvankelijk ietwat voorzichtige houding bij een deel van het bedrijfsleven, werd de knop ongeveer een jaar voor opening omgedraaid en begon de spanning te stijgen. Waarbij menigeen toch serieus begon na te denken over de economische spinoff die er gehaald zou kunnen worden uit het gegeven dat Leeuwarden (streepje: Fryslân) culturele hoofdstad van Europa is. En die spinoff lijkt tot nu toe indrukwekkend, voor zover het de hospitality-branche betreft. Stadgids Henk Leutscher sprak recent al van een sensationele toename in het aantal rondleidingen en volgens een bericht op Omrop Fryslân heeft ook de Leeuwarder horeca tot mu toe uitstekende zaken gedaan.

”Een aantal zaken heeft een weekomzet gedraaid”, vertelt Melle Bakker, voorzitter van de koninklijke horeca Leeuwarden. Hij benadrukt dat de horeca al in 2017 nadrukkelijk is begonnen met kansen pakken. “Er zijn de laatste jaren veel nieuwe zaken in de Friese hoofdstad bijgekomen. In 2012 telde Leeuwarden 27,8 horecabedrijven op 10.000 inwoners, in 2017 waren dat er 30,6. Dat is een groei van 10 procent”, aldus de horecaman.

Volgens Herman Schreuder, directeur van hotel Post Plaza, ging het echt los na het openingsweekend. ”Binnen 24 uur na de uitzending op de NPO werd er 800 keer bij ons geboekt, dat is ongekend,” zo vertelde de directeur aan Omrop Fryslân.

”We moesten van ver komen”, zegt de Post Plaza-directeur. “In 2015 was de hotelbezetting in Leeuwarden tussen de 50 en 60 procent. Nu is dat zo’n 70 tot 75 procent, en dat is gezond.” Hij verwacht dat het ook na 2018 allemaal uit kan. ”We moeten nu zaaien en een mooie beleving bij de gasten neerzetten, zodat we de komende jaren kunnen oogsten.”

Het originele artikel lezen? Dat kan op de website van Omrop Fryslân.

Herman Schreuder
Herman Schreuder