Internationaal succes voor EColoRo

Succes voor bedrijf EColoRo, gevestigd op de WaterCampus Leeuwarden. Deze week kwam het bericht naar buiten dat het bedrijf van ondernemer Eric van Sonsbeek voor een Italiaans textielbedrijf bij Milaan een succesvolle test heeft afgerond. Dat met de techniek van ‘elektrocoagulatie’. Daarmee kan water voor de textielindustrie efficiënt worden schoongemaakt, zodat het in het productieproces opnieuw gebruikt kan worden. Nog meer goed nieuws voor het bedrijf: in België start dit jaar een demo-site op een echte industriële productieschaal en sinds eind vorig jaar stromen de aanvragen uit India en Mexico binnen.

Elektrocoagulatie in Jip en Janneke-stijl: je houdt twee ijzerplaatjes in het water en zet daar stroom op. Door de elektriciteit ontstaat snelle roestvorming en dat reageert op de kleur- en pigmentdeeltjes die al in het water zitten. Het gevolg is dat deze deeltjes bezinken. Vervolgens kan het schone water na filtering weer in het productieproces worden gebruikt. Kortom: een techniek waarmee aanzienlijk op waterverbruik wordt bespaard. Geschikt voor alle textielbedrijven, maar de vraag is met name massaal toegenomen vanuit India en Mexico, aldus Van Sonsbeek. “Je ziet dat de textielbranche sowieso richting India trekt en in dat land hebben ze een tekort aan water. Ik heb me laten vertellen dat zo’n beetje tachtig procent van de grotere bedrijven in India wel eens wordt stilgelegd door gebrek aan water. Ook vanuit Mexico zien we sinds eind vorig jaar de aanvragen toenemen. We waren met de Water Alliance op Aquatech Mexico (grote internationale beurs, red.) en dat heeft tot goede contacten geleid. Er komt daar binnenkort een wet die het textielbedrijven verbiedt om hun afvalwater zo maar te lozen. Die wetgeving speelt niet alleen het milieu, maar ook ons in de kaart.”

Zoals het gaat met nieuwe revolutionaire technieken: er zijn veel kijkers, maar dat zijn nog niet direct kopers. Bedrijven als EColoRo moeten soms veel en lang aan bewijsvoering doen voordat de industrie een innovatie omarmt. In België is het bedrijf daarmee goed op koers. Bij het bedrijf Utexbel bij Ronse, niet ver van Kortrijk, wordt dit jaar een demosite gebouwd. Het gaat om een gebouw van veertig bij elf meter, met een capaciteit van 50 kuub water per uur. “Daar kunnen we dus laten zien hoe de techniek echt op industriële schaal werkt”, aldus Van Sonsbeek.
www.ecoloro.nl

Eric van Sonsbeek_Ecoloro_P (70)

Eric van Sonsbeek