MplusKASSA kiest voor zichtlocatie De Werp (Leeuwarden)

Duurzaam bouwen rukt op tijdens Provada

Je moet wel heel erg ongeïnteresseerd zijn als het gaat om vastgoed, wil je niet weten dat in de Amsterdamse RAI om dit moment de vastgoedbeurs Provada wordt gehouden. Van 30 mei tot en met 1 juni komen projectontwikkelaars, bouwbedrijven, makelaars, bestuurders elkaar tegen op een beurs waar innovatie en uiteraard meet and greet centraal staat. Leeuwarden heeft – samen met provincie en de gemeente Heerenveen, Smallingerland en Sûdwest Fryslân enkele jaren geleden een samenwerking weten te smeden die ieder jaar steviger cement tussen de stenen krijgt. Dat werd geïllustreerd door de release van de gezamenlijke website www.vestigeninfriesland.nl. Er waren nog meer redenen voor een feestje. Leeuwarden wist de eerste kavel te verkopen op De Werp (http://werkenopdewerp.nl). Leeuwarder kassa-specialist MplusKASSA van Jeschurun Bolt gaat er vanaf juli bouwen.

 

2017-05-31-PHOTO-00000066

“Provada 2017 was een geweldige beurs”, zegt wethouder Henk Deinum van de gemeente Leeuwarden. “Ieder jaar zie je de samenwerking tussen provincie en de vier grote gemeenten in Fryslân groeien. En dat is belangrijk. We moeten met elkaar de schouders eronder zetten en samen optrekken, vooral als het gaat om de acquisitie van bedrijvigheid van buiten naar onze provincie toe. Dat we dat steeds beter doen werpt zijn vruchten af: we worden bekender en rondom onze beursstands wordt het gewoon ieder jaar drukker.”

Bij de  foto: wethouder Henk Deinum, met links van hem Jeschurun Bolt (Bolt junior) en rechts Johannes Bolt (senior)

Prediken

Ondernemer Ronald Spoelstra van Ingenieurs – en Adviesbureau Technion kan de woorden van de wethouder beamen. De ondernemer is zelf een mooie metafoor voor de Friese kruisbestuivingen die tijdens de Provada nadrukkelijk voor het voetlicht worden gebracht: woont zelf in Goutum, is als bedrijf gevestigd in Heerenveen, maar heeft evenzo goed veel opdrachtgevers in Leeuwarden. “Ja, wij zitten overal en werken ook heel graag in Leeuwarden. Dat de samenwerking tussen provincie en gemeenten nu zo van de grond komt vind ik geweldig. Er valt ook zoveel te doen. En door samen op te trekken leer je elkaar beter kennen, weet je wat iedereen te bieden heeft.”

Technion heeft de wind in de rug, nu vanuit overheid duurzame gebouwen steeds meer wordt gestimuleerd, zo vernemen we.  “Absoluut”, zegt Spoelstra. “Tien jaar geleden moesten we echt prediken om techniek in gebouwen een plek te geven. Tegenwoordig is iedereen er verrukt van, zeker als het gaat om renewable energy. En dat is een goede zaak, want Nederland loopt internationaal nog steeds erg achter.”
2017-05-31-PHOTO-00000081
Zichtbaarheid

Over duurzame techniek gesproken: het bedrijf MplusKASSA van Jeschurun Bolt gaat vanaf juli bouwen op de Werp, de nieuwe parel van Leeuwarden aan de zuidkant van de stad. En dat wordt een nul-op-de-meter-gebouw (gebouw dat evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft, red.). “Een prachtbedrijf”, stelt Henk Deinum. “Ze groeien stabiel en hebben veel marktpotentie. Ze waren eigenlijk lang wat onzichtbaar op de Voorstreek (binnenstad van Leeuwarden, red.), maar op deze A1-locatie gaan ze vast en zeker snel groeien.”

Ondernemer Jeschurun Bolt bevestigt dat de groeiambitie een belangrijke motivatie is voor de verhuizing naar de rand van de stad. “Daar zitten we direct aan een uitvalsweg en omdat onze klanten in het hele land zitten en we veel servicemonteurs op de weg hebben werkt dat voor ons prima. En uiteraard is de zichtbaarheid een groot voordeel.”

Het bedrijf onderscheidt zich doordat het uiterst flexibele kassa-systemen biedt, aldus de ondernemer. Tot de clientèle behoren grote namen als Ziggo Dome, Gelredome, FEBO en FC Groningen, “maar”, zo benadrukt Bolt, “ook voor zorginstellingen, kleinere winkels en horeca is MpkusKASSA een oplossing.”
2017-05-31-PHOTO-00000074

Twee generaties Bolt, een vrolijke Evelien Walstra van de gemeente Leeuwarden, met contract en bouwtekening.