Noorse Oisann Engineering vestigt zich op WaterCampus

Het Noorse Oisann Engineering heeft onlangs een vestiging geopend op WaterCampus Leeuwarden. Oisann heeft een innovatieve ontziltingstechnologie ontwikkeld, genaamd Waterfountain, die het bedrijf in Leeuwarden verder wil opschalen. Waterfountain is ontworpen om de kosten en de milieu-impact van grootschalige ontzilting voor drinkwaterproductie over de totale levenscyclus te verminderen. Met het naar Leeuwarden halen van dit jonge Noorse bedrijf, verwacht WaterCampus op termijn een aanzienlijke impuls te kunnen geven aan de regionale economie en werkgelegenheid. 

Medeoprichter Tor Stolpestad over de keuze: “Via het South Norway European Council Office kwamen we in contact met WaterCampus. We realiseerden ons al snel dat een vergelijkbaar cluster van watergerelateerde organisaties moeilijk ergens anders te vinden zou zijn. Ik ben ervan overtuigd dat onze weg naar succes veel moeilijker zou zijn geweest zonder de steun van de Water Alliance en dit cluster in Leeuwarden. We zijn dankbaar en onder de indruk dat we deel uitmaken van deze fantastische omgeving van vindingrijke mensen en organisaties.” Op dit moment lopen er gesprekken over samenwerking met onder andere het Centre of Expertise Water Technology (CEW) voor het uitvoeren van toegepast onderzoek en met Wetsus voor mogelijk fundamenteel onderzoek in de toekomst.

Oisann Engineering is opgericht door drie voormalige collega’s van een Noors oliebedrijf. Tor Stolpestad had als student al het idee van dit ontziltingssysteem. Hij riep zijn oud-collega’s Rolf Bendiksen en Kurt Andresen bijeen en samen gingen ze aan de slag met het bouwen van een prototype Waterfountain. Inmiddels is Kurt Andresen met pensioen, zijn taken zijn overgenomen door Kyle Hopkins. Het lukte het team binnen een jaar om water te produceren dat ruimschoots voldoet aan de EU-normen voor drinkwater.

Het Waterfountain-project wordt medegefinancierd door het financieringsprogramma voor startups in Noord-Nederland Bison en Innovation Norway, een programma dat is opgezet voor de ‘groene’ industrie.

film Water Alliance