Watertechnologie

Internationaal daten op Water Match slaat aan

Ruim 40 partijen uit 11 landen namen dinsdag 9 februari deel aan Water Match 2016. Bedrijven, kennisinstituten en overheidsinstanties, op zoek naar internationale samenwerking, maakten in Leeuwarden met elkaar kennis via korte een-op-eengesprekken. Het evenement werd georganiseerd door de Water Alliance en het Enterprise Europe Network (EEN).

Het merendeel van deelnemers kwam uit het buitenland. Naast Nederland waren ook Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Griekenland, Argentinië, België, Hongarije, Portugal, Italië en Roemenië met een of meerdere vertegenwoordigers van de partij. Zij troffen elkaar in de Rode Zaal van de Johannes De Doper-kerk.

Het daten gebeurde er niet lukraak. De deelnemers hadden vooraf een profiel aangemaakt op de website van Water Match, een side-event van het EIP Water Conference, op woensdag 10 februari in Leeuwarden. Aan de hand van de beschrijvingen nodigden de deelnemers zelf via de website potentiële partners uit voor een nadere kennismaking in Leeuwarden. De organisatie van Water Match plande alle dates in en voorzag elke deelnemer van een persoonlijk speeddateschema.

Na een gezamenlijke informatiesessie over Europese programma’s ter ondersteuning van innovatief MKB en subsidiemogelijkheden zoals Horizon 2020 schoven de deelnemers om 13.00 uur wat dichter naar elkaar toe voor een goed gesprek. Een date duurde met maximaal twintig minuten niet al te lang. Zo wisten de deelnemers tot 17.00 uur soms wel acht gesprekken te voeren.

Hydrowashr wint WIS Award 2015

Het watertechnologiebedrijf Hydrowashr uit Leeuwarden heeft de Water Alliance Innovation Stimulation Award (WIS) 2015 gewonnen. Hydrowashr ontwikkelde een innovatie waarmee bij toiletbezoek handen met een vooruitstrevende techniek zowel gereinigd als gedroogd worden, in korte tijd, zodat het tegelijkertijd energiezuinig is en weinig water verbruikt. Juryvoorzitter Cees Buisman (CEO Wetsus) liet weten onder de indruk te zijn van de koppeling van functionaliteit en design en noemde ontwerper en directeur Jan Melein daarom de Steve Jobs van de watertechnologiesector. Een tweede plaats was er voor het bedrijf Metalmembranes.

Namens het bedrijf nam Tineke Willems de prijs in ontvangst omdat Melein in verband met een beurs in Den Bosch niet aanwezig kon zijn. Telefonisch gaf hij aan erg blij te zijn. “Deze prijs komt op het juiste moment, want we zijn er nu klaar voor om de commerciële markt op te gaan. Het is mooi dat we met deze prijs vertrouwen en heel veel promotionele ondersteuning krijgen.” Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar won het Sneker bedrijf BlueLeg Monitor.

Mannen van Staal in joint venture watertechnologiebedrijf DWP

Het Leeuwarder bedrijf Dutch Water Partners (DWP) heeft samen met plaatsgenoot Mannen van Staal de joint venture Dutch Steel Profiles opgericht. Met het bedrijf wil men inspelen op de vraag naar geprefabriceerde watertanks en drinkwaterzuiveringssystemen. Een eerste pilot is gepland in Ghana, waar het Ghanese bedrijf Kingdom Waters belangstelling heeft getoond.

DWP en de organisatie Aqua for All tekenden op 15 januari een intentieverklaring, met als doel die productie en levering van geprefabriceerde drinkwater zuiveringssystemen aan Ghana gefinancierd te krijgen. Dat alles gebeurde tijdens het evenement WaterLink, waarmee organisator Water Alliance haar vijfjarige bestaan vierde in het WTC Leeuwarden. Een evenement dat in het teken stond van ‘anders denken’. Tijdens dit evenement won het Leeuwarder bedrijf Hydrowashr de Water Alliance Innovation Stimulation Award (WIS) 2015.

Leeuwarden is ‘Innovating City’

Vanaf 17 december 2014 mag Leeuwarden zich UN Innovating City noemen. De Friese hoofdstad is daarmee één van de 18 steden wereldwijd met deze titel. Deze steden maken deel uit van het UN Global Compact Cities Programme (UNGCCP). Leeuwarden is de tweede stad die deze erkenning van de Verenigde Naties krijgt voor watertechnologie.

Gemeente Leeuwarden is trots op deze internationale erkenning voor de Friese watertechnologiesector. Nederland ontwikkelt zich meer en meer tot de Europese Watertechnologie Hub, met WaterCampus Leeuwarden als fysieke kern.